Dansmeester

"Er zijn geen fouten, alleen maar variaties."

Toen Jan Pieter van Lieshout in 1997 zijn dansschool verkocht bracht dat de nodige verbazing teweeg. Hij stond immers bekend als een bekwaam en bevlogen vakman. Zijn stadscollega zei: "Onder alle dansleraren in het land ken ik maar één dansmééster; en dat ben jij Jan Pieter..." Ook na zijn terugtreden uit de internationale danswereld bleek Jan Pieter die titel waardig te zijn. Uit het niets ontwikkelde hij Sensedance: de maatschappelijke toepasbaarheid van dans in organisaties en bedrijfsleven.


- Dancescan
Deze feedbackmethode op basis van non-verbale communicatie bracht Jan Pieter van Lieshout in vele landen. Van overheidsinstantie tot zorgorganisatie en van midden- en kleinbedrijf tot multinational. De opzienbarende resulaten van de DanceScan werden snel rondverteld en menig nieuwe opdracht kwam voort uit de positieve recommandaties die opdrachtgevers spontaan in hun netwerk deelden. Afhankelijk van de tijd die hem wordt toegekend start Jan Pieter met één of meerdere dansen die de mensen op hun gemak stellen. Na een korte pauze gaan de deelnemers zitten en kopieert Jan Pieter vanuit zijn geheugen de laatste dans van ieder van hen afzonderlijk. Op zich wordt dit al als spectaculair ervaren. Maar ondertussen verklaart Jan Pieter wat hij tijdens het kopiëren van de dans denkt, voelt en ervaart. De deelnemers herkennen zichzelf en hun collega's. De positieve wijze waarop dit gebeurt is een vertrekpunt voor hernieuwde samenwerking en creëert een frisse kijk op elkaar. Deze aparte teambuildingsmethode blijkt bijzonder effectief bij kick-off's van multidisciplinaire projectteams.


- Teamscan
Een leuke en ontspannen interactieve methode om teams inzicht te geven in de wijze waarop zij in het dagelijks werk aan samenwerking gestalte geven. Het team gaat aan de slag met een ogenschijnlijk simpele opdracht. Wanneer men denkt deze te hebben uitgevoerd blijkt dat het niet gaat om het resultaat, maar om de weg die daartoe heeft geleid. Meestal is dat na de eerste poging niet 100%. Het team gaat opnieuw aan de slag en zoekt verdieping bij elkaar. Immers: men is zich nu terdege bewust van het feit dat optimale samenwerking essentieel is om de in deze opdracht tot een goed einde te brengen. Gaandeweg komen de deelnemers tot afstemming. De gebruikelijke verhoudingen worden doorbroken en zelfs geldende taboes worden zonder gezichtsverlies transparant gemaakt.

 

- Corporate dansinterventies
Spelenderwijs brengt Jan Pieter van Lieshout groepen mensen in beweging op muziek. Hij is in staat die beweging als metafoor te gebruiken voor het proces waarin uw organisatie zich bevindt. En wat nog belangrijker is: daar waar uw organisatie zich naar toe beweegt. Zo worden de bewegingen, de muziek en de begeleiding door Jan Pieter exact afgestemd op wat er nodig is. Soms is dit de borging van de beleving in een leiderschapsprogramma. Een andere keer als openingsceremonie van een seminar of congres. Meestal wordt het ingezet bij weerbarstige veranderingsprocessen. Symbolisch wordt het proces in beweging gezet en doorlopen. De dans haalt de meest verstokte rationalist tussen de oren vandaan. Vooraannames en weerstanden tegen de gewenste vooruitgang verdwijnen. Het gezelschap geeft zich over aan de flow. Een flow die meegenomen wordt naar de werkvloer en voor lange tijd beklijft. Hernieuwde motivatie en vermogen tot samenwerken is het gevolg. Het lijkt onwaarschijnlijk maar de kracht van de dans blijkt keer op keer mensen in een positieve spiraal te brengen. Deze effecten zijn niet nieuw. In de grijze oudheid werd die kracht al benut.